Vodafone amendată pentru că a colectat ilegal date cu caracter personal de la clienți

Potrivit noobz.ro, Vodafone a fost amendată pentru că a colectat ilegal date cu caracter personal de la clienții de cartele Prepay.

Printr-un SMS cu textul: ”Bună! Îți oferim cadou 5000 MB trafic național, valabil 14 zile. Pentru aceasta te invităm să transmiți SMS la 2713 cu textul DA, până la 06.04.2018. Astfel îți exprimi acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv a datelor de localizare.

Doar așa vom putea să-ți trimitem oferte personalizate în viitor, prin intermediul mesajelor scrise și electronice. Detalii privind modul de prelucrare a datelor aici https://goo.gl/Hd2xcx. Îți poți modifica oricând acordul, prin apel la *567.”,Vodafone îți cerea acordul să îți preia o serie de date, fără să îți spună explicit acest lucru și influențându-ți decizia printr-un proces de fidelizare.

În urma sesizării făcute de noobz.ro, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a decis să sancționeze contravențional operatorul de telefonie mobilă, pentru că a încălcat legea.

”Sesizarea dumneavoastră transmisă prin e-mail a fost înregistrată la registratura generală a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sub nr. – din -.

Faţă de conţinutul acesteia, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către Vodafone România SA prin transmiterea unor mesaje text (SMS), vă informăm că în urma efectuării unei investigaţii, această societate a fost sancţionată contravenţional pentru contravenţia prevăzută de art. 13 alin. 1 lit. q) din Legea nr. 506/2004, modificată și completată, respectiv nerespectarea prevederilor art. 12 referitoare la comunicările nesolicitate.

Conform constatărilor ca urmare a efectuării investigației, prin intermediul mesajelor text (SMS) transmise de către Vodafone România SA clienților existenți care nu și-au exprimat anterior acordul/dezacordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate, nu s-au colectat date cu caracter personal și nici nu s-a realizat o actualizare a datelor deja colectate, ci s-a intenționat doar obținerea consițământului acestor clienți pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate.”