Pentagonul a primit solicitare de asistenta la frontiera cu Mexicul

Pentagonul a anunţat că a primit o nouă cerere din partea Departamentului Securităţii Interne (DHS) pentru a sprijini gărzile de frontieră în faţa sosirii migranţilor, fără să precizeze dacă vor fi trimise trupe suplimentare la graniţa cu Mexicul, relatează AFP.

“Am primit vineri o nouă solicitare de asistenţă de la DHS”, a declarat un responsabil al Departamentului Apărării sub acoperirea anonimatului.

El nu a dezvăluit conţinutul cererii, dar a afirmat că DHS solicită capacităţi pentru a efectua o misiune dată şi că Pentagonul stabileşte ce materiale şi ce efective sunt necesare pentru îndeplinirea acestei misiuni.

Circa 5.600 de soldaţi au fost desfăşuraţi de-a lungul frontierei dintre Statele Unite şi Mexic, pentru a sprijini gărzile de frontieră.

Această amplasare a fost anunţată de preşedintele Donald Trump înainte de alegerile legislative de la 6 noiembrie cu scopul de a contracara sosirea mai multor mii de migranţi aflaţi pe drum dinspre America Centrală către SUA.

Iniţial, trebuia să se încheie la jumătatea lui decembrie, dar DHS a solicitat Pentagonului să prelungească misiunea până la 31 ianuarie, ţinând cont de “ameninţarea continuă” de la frontieră.

Potrivit mai multor media americane, soldaţii ar putea fi amplasaţi de-a lungul frontierei în California şi Arizona, însă este posibil să fie simple mişcări de trupe deja prezente în alte zone de frontieră, şi nu de efective suplimentare.

O sursă militară sub acoperirea anonimatului a precizat că solicitarea DHS nu prevede desfăşurări de trupe dincolo de 31 ianuarie.

Donald Trump urmează să primească vineri parlamentari democraţi şi republicani pentru a încerca să pună capăt blocajului administraţiei federale (‘shutdown’), după instalarea unui nou Congres puţin favorabil concesiilor legate de zidul său pe care doreşte să îl ridice pentru a stăvili imigraţia ilegală.