Explozie nucleară în Rusia

Șapte persoane au decedat în Rusia pe 8 august, după o explozie la un sit de rachete despre care experții spun că a implicat un reactor nuclear.

Explozia s-a întâmplat în larg, în zona de teste Nionoksa, situată lângă Marea Albă, iar autoritățile locale au raportat o creștere a nivelului de radiații după incident. Duminică noaptea, autoritățile ruse au confirmat că explozia a implicat și un mic reactor nuclear. Luni, New York Times a scris că serviciile secrete americane suspectează că explozia ar fi fost un test ratat al rachetei rusești SSC-X-9 Skyfall, care e încă în dezvoltare.

Kremlinul a declarat pentru presa de stat, la momentul incidentului, că explozia a fost rezultatul unui test ratat al motorului cu propulsie lichidă și a accentuat că nivelul radiațiilor e normal. Rosatom – o companie de energie nucleară deținută de stat, care a pierdut cinci oameni de știință în urma exploziei – a publicat o declarație, câteva zile mai târziu, în care a zis că explozia „a avut loc în timpul testării unui sistem de propulsie lichidă cu sursă de energie izotopică la o facilitate militară din regiunea Arkhangelsk”.