Hassan Rouhani şi-a cerut iertare în numele Iranului pentru doborârea avionului ucrainean

Armata iraniană a anunţat sâmbătă că a doborât avionul ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinaţia Kiev, însă susţine că nu a fost un act intenţionat, ci o eroare umană, cauzată şi de acţiunile SUA. De asemenea, preşedintele iranian l-a sunat pe Volodimir Zelenski şi şi-a cerut iertare în numele Iranului pentru tragedia aviatică.

Armata iraniană a anunţat că avionul a fost doborât ca urmare a unei „erori umane” şi că cei responsabili pentru prăbuşirea aeronavei vor fi traşi la răspundere.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta doborârea avionului ucrainean, liderul iranian cerându-şi iertare în numele ţării, a transmis Administraţia de la Kiev, potrivit RT. Rouhani a oferit condoleanţe poporului ucrainean dar şi familiilor victimelor, arată un comunicat al Administraţiei prezidenţiale de la Kiev. „Rouhani şi-a cerut scuze în numele Iranului pentru tragedia care a curmat vieţile a 176 de oameni. De asemenea, liderul epublicii islamice a recunoscut că tragedia a fost cauzată de acţiuni eronate a forţelor militare iraniene”, a mai transmis comunicatul. Teheran a mai jurat să ofere „orice asistenţă necesară” experţilor ucraineni care anchetează cazul şi a promis să îi aducă în faţa instanţei pe toţi cei responsabili. Zelenski a salutat recunoaşterea vinei de către Iran şi a declarat că acest pas deschide calea unei investigaţii „fără alte întârzieri”. Preşedintele ucrainean a mai spus că se aşteaptă ca Iranul să „coopereze pe deplin” cu Ucraina „conform legilor internaţionale”. Zelenski a adăugat că trupurile neînsufleţite ale echipajului de bord trebuie să fie aduse în Ucraina „cât mai curând” şi a spus că aceasă chestiune este de o „importanţă maximă”. El a precizat că Ministerul de Externe ucrainean va trimite un document Iranului în care va detalia paşii legali următori pentru a rezolva chestiunea între cele două state, inclusiv partea legată de compensaţii.